ТВ Европа: Пламен Панчев: „Тракия икономическа зона“ за 21 г. привлече над 1 млрд. евро инвестиции

12.10.2017

Над 1 млрд. евро инвестиции, 30 хиляди работни места и 140 фирми от цял свят – това е равносметката за 21 години дейност на „Тракия икономическа зона“. Край втория по големина български град се правят хладилници, басейни, матраци, чипове, химикали, метали, дори военни роботи. В последните години най-бързо се развива производството на  автомобилни части, коментира в студиото на „Бизнес темите“ съоснователят и изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев.

Фирмите в „Тракия икономическа зона“ имат амбиция да върнат учещите в чужбина или реализирали се там българи. С тази цел в края на октомври заедно с Mинистерство на икономиката компаниите организират кариерен форум в Берлин, на който ще бъдат представени условията за работа в зоната.

Тракия икономическа зона /ТИЗ/ e най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона на България. Общата площ на ТИЗ е 10 700 000 м², от които около 1/3 вече е заета, а 2/3 е свободна за инвестиции. Обединява 6-те индустриални зони в района на Пловдив – индустриално-търговска зона „Марица”, индустриална зона „Раковски”, промишлено-търговска зона „Куклен” и в начален етап на развитие – Парк „Образование и високи технологии” в Пловдив, Парк „Иновации“ и Индустриална зона „Калояново”. В състава на ТИЗ са зони с различна икономическа специфика, което прави проекта уникален – има зони в областта на леката и тежка индустрия, в т.ч. машиностроене, на високите технологии и агро сектора. Така инвеститорът има изключителна възможност за избор.

Цялата статия тук.

Show Comments