И Хасково вече е част от „Тракия икономическа зона“

23.03.2016

„Клъстер Тракия икономическа зона“ и „Респект консулт“ променят затрудняващи инвеститорите наредби

 

Община Хасково от 21.03.2017 г. е част от „Тракия Икономическа зона” /ТИЗ/. Подписи под меморандум за сътрудничество сложиха кметът на общината Добри Беливанов и председателят на Управителния съвет на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев. „Не откриваме топлата вода, ще използваме вече натрупания опит на ТИЗ, за да създадем бизнес-зона край Хасково”, обяви кметът Беливанов. „Целта не е да привлечем просто чужди инвеститори, а чрез тях да постигнем икономическо развитие на региона“, обясни инж. Панчев. Той допълни, че вече се водят разговори със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за цялостно подпомагане на проекта ТИЗ. С над 140 предприятия с инвестиции от 1.5 милиарда евро „Тракия икономическа зона“ превърна Пловдив в индустриална столица. Към проекта наскоро се присъедини и Бургас.

Пътят на Пловдив до индустриален център на България проследява в публикация Economix.bg. Ето какво пише в сайта за икономически анализи и коментари: „Когато преди повече от 20 години „Фереро” решава да построи фабрика за преработка на череши в едно непознато село, едва ли са очаквали, че с това решение слагат началото на процес, който ще превърне близкия Пловдив в ярко петно на индустриалната карта на Европа. Днес „Тракия икономическа зона” – обединение на шест индустриални зони около Пловдив, зад което стоят „Сиенит Холдинг”, „КЦМ 2000“, италиански и израелски партньори, 9 общини и местният бизнес, е често цитирана история на успеха.

След „Фереро” идва заводът на „Либхер”, а по-късно и огромната база на „Сокотаб”. Оказва се, че основното, което търсят инвеститорите е близостта до магистралите. По този начин в община Марица възниква първата индустриална зона.

Въз основа на този опит започва целенасочено изграждане  на другите зони. Зоната в Раковски е втора и привлича инвеститори като „Уилям Хюс”, ABB и Кауфланд. Постепенно проектът набира скорост, а „Сиенит”, строителна компания от Пловдив, която работи по проектите на първите инвеститори, започва да изкупува земи за следващите заводи и се превръща в първия частен дивелъпър на индустриални зони.

„През 2004 г. поставихме началото на зона „Раковски” и покрай нейното бързо развитие си дадохме сметка, че ако не започнем да мислим за продължението на тези проекти, ще изостанем”, разказва инж. Пламен Панчев, съсобственикът на „Сиенит” и един от основните двигатели на проекта ТИЗ.

„Започнахме комасиране на земи, за да ги превърнем в зони“, обяснява адвокат Вахрам Ерамян, съдружник в „Респект консулт”. Това е правната кантора, която обслужва „Сиенит Холдинг” и някои от инвеститорите, и активно участва в създаването на зоните, а след това и на ТИЗ.

Екипът на „Респект консулт“ решава и възникнали законодателни проблеми на бизнеса. Един от големите инвеститори се сблъскал с неочаквана забрана, свързана с отпадните води. „Никога не сме предполагали, че е възможно с подзаконов нормативен акт да се забрани да се заустват отпадни води в отводнителен канал”, посочва адвокат Ерамян. Оказва се, че имало наредба, която позволява тези канали да се ползват само за отводняване на земеделски земи.

Така в продължение на четири години и инвеститорите, и общините са били без реална алтернатива, докато наредбата се промени. Промяната и се инициира от екипа на „Тракия икономическа зона“, а благодарение на юристите на „Респект консулт“ вече е факт.

Цялата статия може да прочетете на http://economix.bg/plovdiv-industry-tiz-zona.

 

Тракия икономическа зона се разширява към Бургас

01.03.2017

Разширяването на проекта „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ към Бургас обяви вчера инж. Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“ на ТИЗ, по време на IV-тата годишна конференция „Индустриално строителство и инвестиции 2017“, организирана от Градът Медиа Груп в Sofia Event Center. Той добави, че към зоната се включва и община Хасково.

Вече е подписан меморандум за сътрудничество за развитие на икономически проекти на територията на община Бургас между кмета на черноморския град Димитър Николов и председателя на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев. По този начин територията на община Бургас се включва към обхвата на „Тракия икономическа зона“.

Страните ще работят за ускореното икономическо развитие на регионите на Южна България; за подобряване на обществената, жилищната, бизнес среда и мобилността на работната сила; за осигуряване обучен персонал за работни места в индустриални, логистични и търговски обекти. Те ще обединят усилия за подпомагане и привличане на български и чуждестранни инвеститори, извършване на анализ, проучване и проектиране, активно участие в междуведомствени работни групи, промотиране на проекта „Тракия икономическа зона“ на вътрешни и международни икономически форуми, създаване на механизъм за предотвратяване на нелоялна конкуренция между отделните региони при привличане на инвеститори, създаване на публично-частни партньорства и осъществяване на инвестиционни инициативи с участието на Община Бургас и дружества, членове на „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Всъщност „Тракия икономическа зона“ доказа на практика не само, че бизнесът и общините могат да работят заедно, но тя е пионер и в обединяването на самите общини, посочи инж. Янков. ТИЗ е успешен модел на публично-частно партньорство.

С над 140 предприятия и над 1 млрд. евро инвестиции тя превърна Пловдив в най-развития индустриален център на страната, благодарение на сътрудничеството между 9 общини – Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, две сдружения – „Клъстер Тракия икономическа зона“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив“, и бизнеса.

Само за последните две години инвестициите в ТИЗ достигат 300 млн. евро, конкретизира  инж. Янков. Благодарение на създадената симбиоза се работи не само за привличането и задържането на инвеститори, но и за решаване на проблемите, свързани с професионалното образование и квалификацията на работната ръка. По експертни изчисления над 3000 работници ще са необходими на предприятията в ТИЗ през 2017 г. Затова „Клъстер Тракия икономическа зона“ заедно с JobTiger и 6 индустриални компании поде стратегическа инициатива за наемане на работници от населени места с висока безработица.

„Проблем е липсата на млади хора, които да направят възможно разширяването на тези големи инвестиции в България“, изтъкна в речта си при откриването на форума доц. д-р Теодор Седларски. Според служебния министър на икономиката държавата трябва да насърчава инвеститорите от една страна, и от друга – да стимулира младите образовани хора да се реализират в България.

На конференцията стана ясно, че добрата локация, инфраструктурна изграденост, ефективно управление и качествени услуги, са основни предпоставки за ускорено развитие на индустриалните зони у нас като притегателен център за привличане на високотехнологични производства и логистични оператори. Основните пречки, които възпрепятстват по-бързата им експанзия и растеж са недостигът на квалифицирани кадри и тромавите административни процедури. IV-тата годишна конференция „Индустриално строителство и инвестиции 2017“ се реализира с партньорството на „Тракия икономическа зона“ и „Национална компания индустриални зони“, които са основни двигатели за развитие на този сектор, както и партньорски фирми и браншови организации.

bTV: Фабриките около Пловдив се множат

12.02.2017

Очаква се в следващите години в района да се концентрират най-вече високотехнологичните компании

Обратно на популярното мнение, че в България не се произвежда нищо – фабриките около Пловдив се множат. С тази позитивна констатация започва филмът на bTV Репортерите, който бе излъчен снощи, 11.02.2017 г., след централната емисия новини.

15-минутното видео показа как от индустриалните зони в района на Пловдив, обединени в „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/, за цяла Европа и света излизат авточасти, осветителни тела, хладилници, асансьори. Репортажът започва от американската „Сенсата технолоджис“, която откри миналата година завода си за високотехнологични сензори, без които една съвременна кола на практика не би могла да се движи. В зона „Марица“, част от ТИЗ, е третото по-големина производство на тази компания след Мексико и Китай.

„Когато ми задавате въпроса дали сме тук само заради „евтината работна ръка“ – не, в никакъв случай. Имам предвид, че в България виждаме много хора с технически познания и това е голямо предимство”, заявява Томи Вер Елст – генерален мениджър на „Сенсата“.

„В момента това, което един работник получава за себе си, е между 800–1000–1200 лева в зависимост от неговата квалификация. Имат ли добра квалификация, хората получават и добро възнаграждение ”, коментира инж. Пламен Панчев, създател на „Тракия икономическа зона“ и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“.

„Напоследък често се забелязва, че ако средни или големи компании навлизат в България за първи път и искат по-бързо да намерят хора, те таргетират между 10-20% над средните заплати за конкретния сектор. Тогава нещата стават много по-лесно”, казва зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

„За последните 3 години ръстът на заплатите е около 30% и това заедно с област Русе е може би най-бързо в страната…. В индустрията заплатите растат по-бързо, отколкото в услугите, макар че те са скачени съдове – когато покупателната способност расте, тези хора започват да дават повече пари за наеми и за услуги”, обяснява икономическият наблюдател от „Индъстри Уоч“ Георги Стоев. Той посочва, че в района на Пловдив „са заети около 72 000 човека в този сектор на икономиката и това е повече от София, повече от Варна и Бургас взети заедно и повече от всяка друга област на България”.

Всяка година тук се търсят между 3000 и 5000 нови служители. Резонно изниква въпросът с кадрите. КЦМ започва да мисли в тази посока още преди 12 години и почти „осиновява“ една от професионалните гимназии в Асеновград като  спонсорира паралелки според това от какви специалисти има нужда комбинатът.

„Отглеждаме сами персонала, учениците идват при нас на производствена практика. Това е естествен филтър за тези, които желаят да останат на работа. От 12-13 деца, които идват на летен стаж, между 60-70% остават на работа за постоянно”, разказва във видеото на bTV Росица Темизова – ръководител отдел „Развитие на човешките ресурси“.

Александра Ангелова е една от тях. Сега е на 25 и вече магистър по химия, която обяснява, че именно възможността за производствена практика в КЦМ, шансът и да види реалната работна среда, я ориентира да избере професията си.

Следващото предприятие, в което влиза камерата на bTV е „АББ България“. В двата завода на шведско-швейцарска компания в зона „Раковски“, част от „Тракия икономическа зона“, работят повече от 1600 души. „Със сигурност има трудности да се намерят хората, от които се нуждаем. Ето защо правим вътрешни обучения, както с други фирми тук, така и с останалите ни заводи – най-вече в Германия и Италия”, обяснява Уве Чирнер – мениджър на производствените бази в зона „Раковски“. Така след 1 година обучение, 23-годишният Владимир Алваджиев вече е един от ценните служители – сред малкото, които работят на специфична за производството машина. Завършил е професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив. Надява се да не му се налага да заминава за чужбина за разлика от много негови съученици.

Петър Киров е дошъл от Ботевград в Пловдив преди 4 години, за да работи във фирмата за асансьори „Пролифт“. „Реших, че трябва да се развивам по някакъв начин, а в Ботевград нямаше как да се случи това. Дойдох с влака, а пък сега си пътувам с мерцедеса. Всъщност, в нашата фирма работят още няколко човека от Ботевград – и те не са отишли в София”, казва Петър. „При нас винаги се опитваме да плащаме така, че хората да се чувстват добре и стабилни, да могат да отглеждат семействата си”, коментира управителят на фирмата за асансьори Дамян Петров.

Част от работодателите от ТИЗ вече обръщат поглед за служители и към Северозападна България, където безработицата на места е над 50%.

„Това е една възможност и за хората, и за компаниите. От една страна хората да видят още една алтернатива за работа в България, алтернатива на това да отидат в чужбина и да работят по-ниско квалифицирана работа, а от друга страна компаниите да намират повече и по-качествени работници”, заяви зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Надяват се и поне част от българите, който учат зад граница да последват примера на Атанас Чилингиров. Преди две години той се прибира от Англия, за да прилага наученото там на родна земя, във  фирма „Биомашиностроене“, която изнася над 90% от огромните съдове за бира, мляко и вино, които произвежда.

Четвъртата индустриална революция ще остави отпечатъка си и у нас. Очакванията са в следващите години в ТИЗ да се концентрират най-вече високотехнологичните компании, а това ще промени правилата на играта – по-малко, но по-квалифицирани хора, заедно с компютри и роботи ще произвеждат повече. „Тук ще започнат да се концентрират интересите на инвеститори с по-високотехнологични заводи, с по-висока добавена стойност на зает, съответно хора, които са готови да плащат по-високи заплати”, смята Георги Стоев.

За целта подготовката на специалисти в следващите години ще трябва да отговори директно на нуждите на бизнеса. За да спре изтичането на мозъци, той от своя страна ще трябва да отвърне с достатъчно добри условия. В момента в професионалните гимназии там учат около 30-те хиляди млади хора, които трябва да са убедени в перспективата за добра кариера, за да останат у дома, а това не е лека задача.

Чуждите компании у нас също търсят сигурност. Смяната на правителства не ги притеснява, стига това да не води до драстични промени в данъчната система. Истината е, че когато инвестират десетки милиони долари в завод в България, те гледат поне 20–30 години напред в бъдещето, заключават bTV Репортерите.

Филмът на bTV Репортерите може да бъде гледан в сайта на bTV: http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/btv-reporterite-pulsat-na-industrijata.html

ARD: Български предприемачи спират изтичането на мозъци

03.01.2016

Повече от 100 млн. евро са инвестирани през 2016 г. в Тракия икономическа зона, съобщи БНТ

Мислят за нещо повече от печалба – български предприемачи искат да спрат изтичането на мозъци. Така е озаглавен репортажът на Андреа Беер и Екатерина Попова от германското обществено радио ARD за това как българският бизнес чрез добрата професионална квалификация задържа младите хора в страната и привлича чужди инвеститори.

Репортажът започва в халето на фирма „Мекалит”, където единият от управителите на дружеството – Красен Кръстев развежда журналистите. „Ето това ще е хладилник с марка „Miele”, казва той. „Мекалит” със седалище в Южна Германия произвежда освен части за хладилници и перални машини също и части за автомобилостроенето. Фирмата им в България се намира в Тракия икономическа зона край Пловдив. Повечето от компаниите там са от чужбина – от САЩ, Япония, Канада, и най-вече от Германия – като „Либхер”, например, или споменатата вече „Мекалит”. От старта през 2013 г. оборотът на фирмата е нараснал 2-3 пъти до днешните почти 9 милиона, доволно споделя Красен Кръстев. Той хвали географското положение на страната в Югоизточна Европа, както и ниските данъци и заплати: „България е част от ЕС, страната е политически стабилна, има и надеждна валута. За млади кадри разчитаме на Техническия университет.

Корупцията не е проблем за нас! Напротив: Досега още никой не е бил толкова глупав да ни поиска подкуп. Корупция има главно на политическо ниво – имам предвид при фирмите, които работят по обществени поръчки или имат досег с държавни пари. Но ние сме частна фирма, която работи за други частни фирми”, подчертава Красен Кръстев.

„Чужденците много лесно се запознават с проблемите в България, защото ние самите посочваме само слабости си“, отговаря на въпроса за трудностите на инвеститорите инж. Пламен Панчев, чиято компания създава и управлява Тракия икономическа зона.

Инж. Панчев съвместно с други е разработил амбициозен бизнес модел – младите българи да получат добро професионално обучение. Това им дава перспектива да останат в страната, а и привлича чуждестранните инвеститори към Пловдив. Така се създават мозъци вместо изтичане на мозъци. Проектът за образователен борд, който да подпомогне професионалното образование, е подкрепен от община Пловдив и 8 общини от региона, Министерството на образованието, професионални училища и дори неправителствени организации.

„Има вече млади хора, които искат да останат в страната, а и заплатите междувременно са по-високи от преди”, казва инж. Панчев.

В централната информационна емисия на БНТ „По света и у нас“ снощи /2.01.2017 г./ инж. Панчев посочи, че повече от 100 млн. евро са инвестирани през тази година в Тракия икономическа зона. Като тук не влизат средствата, които са инвестирани в оборудване на вече изградени заводи, тъй като това също се случва с добри темпове. Има сериозен ръст на заплащането. Има и заявки за още по-добро заплащане, но всичко това е един общ процес. Ако ние имаме по-добре подготвени кадри, те със сигурност ще получават и по-високо възнаграждение“, подчерта инж. Панчев, който е и председател на Клъстер Тракия икономическа зона.

В пряко включване репортерът Николай Райшинов сподели с тв аудиторията мнението на бизнеса за дефицит на работна ръка в сферата на текстила, мехатрониката и автомобилния сектор. А от община Пловдив се хвалят с едни от най-ниските стойности на безработицата в страната – едва 3,8%.

Клъстер Тракия икономическа зона търси млади инженери и машинни оператори за работа по европейски проект  

 

11.12.2016

5 инженери, 40 машинни оператори и 1 „Асистент човешки ресурси“ търси да назначи на работа „Клъстер Тракия икономическа зона“ /Клъстер ТИЗ/. Кандидатите ще бъдат включени във финансирания от Европейския съюз проект „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“ по договор  BG05M90P001-1.002-0116, чийто бенефициент е Клъстера.

Желаещите трябва да отговарят на изискванията за целевата група по проекта –да са на възраст от 18 до 29 години, нерегистрирани като безработни в Бюрата по труда през последните 12 месеца и неангажирани с трудова дейност, образование или обучение през последните 4 месеца.

Те могат да започнат веднага работа в предприятията – партньори по проекта – „АББ България“ ЕООД, „МОНИ МГ“ ООД и „Техно Акташ“ АД, обясни Катя Стайкова, координатор на проекта от „Клъстер Тракия икономическа зона“. Младите хора ще бъдат назначени на длъжностите „Инженер производство“,  „Асистент човешки ресурси“, „Монтажник електрооборудване“ и „Машинен оператор“. За първите 2 длъжности се изисква висше, а за другите – основно и средно образование.

Който отговаря на целевата група по проекта и иска да работи да се обади на 032/ 63 18 20, 0877 905 900, 0877 608 862. Това са телефоните на Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Пловдив, който е партньор на Клъстер ТИЗ по идентифицирането и активирането на младите хора, посочи Стайкова. Тя добави, че кандидатите могат да бъдат от Пловдив и околните общини, защото компаниите осигуряват транспорт до работното място.

Договорът, сключен между „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Министерството на труда и социалната политика на Република България, чрез Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“, е за безвъзмездна финансова помощ от 271 143,86 лева. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, процедура чрез подбор на проекти BG05M90P001-1.002 „Активни“. Процедурата се осъществява с финансовата подкрепа на Инициативата за младежка заетост и Европейския социален фонд.

Клъстер Тракия икономическа зона, община Пловдив и бизнесът заедно ще решават проблемите със заетостта

18.10.2016

1 200 – 2 000 евро получава професионален шофьор в ПИМК, но няма желаещи, оплакаха се по време на кръгла маса от фирмата

Кръгла маса на тема „Интегрирана инициатива в Тракия икономическа зона – ИПТИЗ“ събра днес в Дома на културата в Пловдив представители на бизнеса и местната власт.

Срещата бе инициирана от „Клъстер Тракия икономическа зона“, който заедно със Сдружение „Дружество за заетост на безработни лица – ДЕМО“ и ДжобТайгър представи конкретни мерки за решаването на проблема с работната ръка.

„От създаването си преди 3 години Клъстер ТИЗ се стреми да предостави все повече услуги, които да подпомогнат развитието на инвестиралите вече в „Тракия икономическа зона“ фирми, а и да привлече нови. Сега започваме пилотен дългосрочен проект с нашите партньори от „Сдружение-ДЕМО“, ДжобТайгър, общинската и областната администрации, и с подкрепата на Министерството на икономиката във връзка с привличането и квалификацията на кадрите. Затова искаме да чуем вашето мнение и препоръки“, обърна се към аудиторията инж. Пламен Панчев, председател на Клъстера.

„Ние вече имаме добрите примери от съвместната дейност на местната власт, образователните институции и работодателите. Например, благодарение на фирма „ТЕД-БЕД” ЕАД от тази година се сформира паралелка по дуално обучение в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, посочи Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“. Той допълни, че местната власт търси вече кадри и извън страната. Община Пловдив съвместно с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ обявиха международна програма за обучение на студенти по новата специалност „Софтуерно инженерство“, в която вече са се записали 20 бесарабски българи.

„Това е една от стъпките за привличането на нова работна сила – първо идват децата като студенти, а след това родителите, след като видят, че стандартът на живот в Пловдив е по-висок от този в Украйна“, включи се в дискусията Емил Димитров, председател на УС „Сдружение-ДЕМО“, който от 1 месец управлява специално създадено в Клъстер ТИЗ звено за заетостта и професионалното обучение.

Според него трябва да обърнем повече внимание и на местната общност – има потенциал да привлечем безработни от Северна България, например.

„Как ще ги привлечем към Пловдив, а и как ще задържим младите хора, които искат да имигрират, попита Николай Бояджиев, изпълнителен директор на „Макском“. „Със социални проекти, като проекта на Клъстера за жилища за индустрията“, отговори инж. Панчев.

Според Том Хигинс от ДжобТайгър, Пловдив, благодарение на „Тракия икономическа зона“, има реални шансове да стане такъв притегателен център. Заедно с колежката си Благовеста Пугьова той прикова вниманието на работодателите върху краткосрочните мерки за решаването на проблема със заетостта. До края на седмицата фирмите трябва да заявят дали биха искали да се включат в дни на кариерата през ноември в градове в близост до Пловдив и в Северна България, както и в Одеса, Украйна.

Дългосрочните мерки за решаване на проблема с кадрите включват изграждането на учебен център за професионално обучение и квалификация към Клъстер ТИЗ, допълни г-н Димитров.

Как да променим нагласите на обществото към търсените от бизнеса професии като шивачки, монтьори, стругари, шофьори, тапицери на мебели, оператори на машини, техници. Тези хора вече получават по-високи заплати от счетоводителите, например, но въпреки това техните специалности не са имиджови в очите и на родители и на деца, посочиха Веска Величкова от „Брилянт“, Бисерка Янева от Кауфланд, Даниела Савова от „Техно Акташ“, Диана Харлова от „ТЕД-БЕД”.

„Знаете ли, че професионалните шофьори при нас получават 1200 – 2000 евро заплата на месец и въпреки това няма желаещи“, сподели Калина Кискинова. Според изпълнителният директор на ПИМК средното образование не произвежда професионални шофьори и се налага фирмата да ги обучава.

От няколко години и в „Либхер-Хаусгерете Марица“ има обучителен център, към който има все по-малък интерес, по-малко записани хора и по-ниско ниво на знания на желаещите да се обучават в него, констатира Христо Георгиев. Управителят „Финанси и администрация“ на фирмата наблегна на голямата липса на инженерни кадри.

Пловдивският бизнес инвестира в образованието с пилотен проект

29.09.2016

Община Пловдив, Министерство на Образованието и науката, клъстер Тракия икономическа зона и „Индъстри уоч“ сключиха меморандум за партньорство за създаването на Образователно-индустриален борд. Своите подписи положиха Меглена Кунева – заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката, кметът на Община Пловдив Иван Тотев, Пламен Панчев, съуправител на Клъстер Тракия икономическа зона и Георги Стоев от „Индъстри уоч“.

С този пилотен проект се поставя началото на Образователно-индустриален борд с участието на представители на всяка от страните, който да насърчава и съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели. Споразумението осигурява тясно сътрудничество за създаване на условия за задоволяване на увеличеното търсене на човешки ресурс с различни професионални квалификации и компетенции чрез свързване на плановете на работодатели и професионални гимназии.

Целта е популяризиране на професиите и подпомагане с адекватна информация решенията на родители и ученици за обучение в професионални гимназии. Създаването на борда е един от начините за справяне с проблема за липсата на кадри и търсене на хора с различни професионални квалификации.

„Това е първата крачка към нашето съвместно сътрудничество. Професионалното образование трябва да го има“, заяви Министър Меглена Кунева и поздрави учителите, директорите от професионалните гимназии. Тя обяви, че от вчера има нов устройствен правилник на МОН, в който е предвидено създаването на нова дирекция – „Професионално образование и обучение“.

„Аз прочетох какви чудеса сте направили в индустриалната зона, това ми помогна да повярвам, че с местната власт, кмета, общинския съвет, с бизнеса, училищата може да се работи заедно. В Пловдив това се случва, защото има подходяща среда и работеща индустрия. Когато има работеща индустрии е по-лесно да убедим и бизнеса, и образованието, и родителите, че си струва“. Според нея резултатът от съвместните усилия е спад на младежката безработица и миграция към София, което е прави успешен моделът на местно управление.

„Работата заедно с професионалните гимназии и с висшите учебни заведения дава всички необходими фактори за едно такова развитие на региона, което се случва. Заедно с бизнеса се опитваме да бъдем иновативни от гледна точка на нови стратегии за надграждане на постигнатото“, зави кметът Иван Тотев.  Според него през последната година има липса на работна ръка, но това е основната причина да се подобряват условията за работа и работните заплати в региона.

Кметът уточни, че в Пловдив говорим за безработица в рамките на 5%, а в областта – под 8%, което е ниско ниво. 70 000 са заетите в производството, а компаниите предоставят вече по-добри условия за работа и търсят хора с опит.

„Създаването на този борд е нещо уникално за България и аз съм сигурен, че ще бъде успешен, а Пловдив ще бъде един много добър пример на икономическо развитие на региона“, заключи Иван Тотев.

„Добрите резултати ги имаме, защото работим заедно с 9-те общини от Тракия икономическа зона и IT клъстъра. Този документ показва какво сме свършили до момента и как искаме да се развиваме оттук нататък, като основен приоритет е образованието“, допълни Пламен Панчев.

ЕК отличи Пловдив с втора награда за предприемачество

21.06.2016

Съвместният проект на Община Пловдив и Сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ спечели второ място в категорията „Бизнес среда” на националния конкурс „Европейските награди за насърчаване на предприемачеството 2016“, учредени от Европейската комисия през 2005г. и организирани от Министерството на икономиката. Те се провеждат за десета поредна година, а отличието беше връчено от началника на политическия кабинет на министъра на икономиката Филип Кирев на заместник-кмета Стефан Стоянов и на председателя на сдружението инж. Пламен Панчев.

Инициативата има за цел да активизира ролята на публичния сектор на местно, регионално и национално ниво в насърчаване на предприемаческия дух и развитието на малкия бизнес.

„Благодаря на Министерството на икономиката за наградата и за номинацията за Европейските награди за насърчаване на предприемачеството на Тракия икономическа зона (ТИЗ). 9 общини и 6 индустриални зони се обединиха преди почти 3 години, за да започнат нов етап от развитието на индустрията в региона”, заяви Стефан Стоянов. Той припомни, че за последните 18 години икономическите зони в Пловдив и региона са привлекли над 1,2 милиарда евро инвестиции и са създали 15 хиляди нови работни места, а над 80 международни компании вече имат свои производства в зоните.

„ТИЗ е един прекрасен пример за публично-частно партньорство и за добрата работа между бизнеса, местните власти и държавата. С този проект се надявам да представим достойно България на европейските награди”, допълни още заместник-кметът Стефан Стоянов.

Първо място в конкурса спечели Министерство на младежта и спорта с проекта „Национална програма за младежта“.

Заради достойното си представяне и инициативност с грамота беше отличен още един проект на Община Пловдив – „Най-добър млад предприемач на град Пловдив“, в категория „Предприемачески дух”.

Отличените проекти ще имат възможността да представят България във финалния, европейски етап, където ще влязат в конкуренция с представители от 32 държави.

50 младежи с възможност за работа като монтажници, машинни оператори и инженери

16.06.2016

Процедурата се осъществява с финансовата подкрепа на Инициативата за младежка заетост и Европейския социален фонд

Стартира пилотен евро проект – модел за социално партньорство между синдикати и работодатели при осигуряването на работна ръка

50 младежи ще могат да започнат работа в заводите на АББ в зона Раковски, част от „Тракия икономическа зона“, стана ясно на пресконференция днес в БТА – Пловдив. Те ще бъдат назначени на длъжностите „Монтажник електрооборудване“, „Машинен оператор“, „Инженер производство“ и „Асистент човешки ресурси“, благодарение на финансирания от Европейския съюз проект „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“ по договор  BG05M90P001-1.002-0116, чийто бенефициент е „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Договорът, сключен между Клъстера и Министерството на труда и социалната политика на Република България, чрез Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“, е за безвъзмездна финансова помощ от 271 143,86 лева. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, процедура чрез подбор на проекти BG05M90P001-1.002 „Активни“. Процедурата се осъществява с финансовата подкрепа на Инициативата за младежка заетост и Европейския социален фонд, обясни Катя Стайкова, координатор на проекта от „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Тя посочи, че партньори на сдружението са Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Пловдив и „АББ България“ ЕООД –  част от мултинационалния гигант АББ Груп – лидер в областта на технологиите за производство на енергетично и автоматизирано оборудване.

„Ние започнахме идентифициране и активиране на неактивни на пазара на труда младежи, живеещи на територията на общините Пловдив, Марица и Раковски. Вече имаме 11 кандидати от ромски произход“, съобщи Атанас Кръстев, председател на КТ „Подкрепа“ – Пловдив. „Целевата група по настоящия проект включва всички млади хора на възраст от 15 до 29 години, не регистрирани като безработни в Бюрата по труда през последните 12 месеца и не ангажирани с трудова дейност, образование или обучение през последните 4 месеца.

Който отговаря на тези изисквания и иска да работи моля да се обади на телефоните на отговарящите за проекта в КТ „Подкрепа“ – Пловдив:  032/ 63 18 20, 0877 905 900“, посочи г-н Кръстев.

Той допълни, че евро проектът „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“ е пилотен за България и чрез него ще се създаде устойчив модел за социално партньорство между синдикати и работодатели в областта на идентифицирането, активирането и мотивирането на работната ръка.

„Това ще е добър инструмент за оказване на помощ на инвеститорите за бързо и лесно стартиране на бизнеса им в региона“, допълни Катя Стайкова. „Както знаете „Клъстер Тракия икономическа зона“ е оперативен ръководител на „Тракия икономическа зона“, една от най-мащабните индустриални зони в България, дом на над 100 компании. Сдружението привлича чуждестранни инвеститори и подпомага връзката бизнес – кадри – образование, както разработва и управлява проекти и програми, финансирани по Европейски оперативни програми и Световната банка.

Преди да постъпят на работа кандидатите ще преминат мотивационно обучение, обучение по ключова компетентност, а някои от тях ще учат и чужд език. Според договора за безвъзмездна финансова помощ 50-те мотивирани лица ще работят 6 месеца в заводите на АББ.

„Работата във фирма, която е стратегически инвеститор за цялата страна, би била чудесен шанс за младите хора да си осигурят устойчива заетост“, убедени са всички партньори по пилотния европейски проект. Това е решение на задачата за постигане на интеграция на пазара на труда и избягване на социалното изключване.

На пресконференцията присъстваха представители на медиите, на местните власти и на Дирекция „Бюро по труда“ към общините Пловдив, Марица и Раковски, на регионалния инспекторат на МОН, на териториалната структура на НОИ и Областен информационен център – Пловдив.

ПОКАНА за пресконференция на „Клъстер Тракия икономическа зона“ 16.06.2016 г.

Picture3

ПОКАНА

 

Уважаеми дами и господа,

Имаме удоволствието да ви поканим на пресконференция на „Клъстер Тракия икономическа зона“ на 16.06.2016 г., четвъртък, от 11 часа в Пресклуба на БТА – Пловдив, булевард „6-ти септември” № 140.

По време на пресконференцията ще бъде представен финансираният от Европейския съюз проект „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“ по договор  BG05M90P001-1.002-0116, чийто бенефициент е „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Договорът, сключен между Клъстера и Министерството на труда и социалната политика на Република България, чрез Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“, е за безвъзмездна финансова помощ от 271 143,86 лева. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, процедура чрез подбор на проекти BG05M90P001-1.002 „Активни“. Процедурата се осъществява с финансовата подкрепа на Инициативата за младежка заетост и Европейския социален фонд.

Партньори на „Клъстер Тракия икономическа зона“ по този проект са Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Пловдив и „АББ България“ ЕООД –  част от мултинационалния гигант ABB Group – лидер в областта на технологиите за производство на енергетично и автоматизирано оборудване.

Главната цел на проект „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“ е интеграция на пазара на труда на неактивните млади хора на възраст от 15 до 29 години, живеещи на територията на общините Пловдив, Марица и Раковски.

Според договора ще бъде осигурена заетост на 50 мотивирани младежи за 6 месеца в заводите на „АББ България“ в зона Раковски, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/.

„Клъстер Тракия икономическа зона“ е сдружение на водещи компании в Област Пловдив, висши учебни заведения и неправителствени организации, което активно съдейства за развитието на ТИЗ, привлича чуждестранни инвеститори и подпомага връзката бизнес – кадри – образование. Клъстерът е доказан надежден партньор на инвеститорите при разработването и управление на проекти и програми, финансирани по Европейски оперативни програми и Световната банка.

Надяваме се на вашето присъствие на пресконференцията.

Поздрави!

ClusterTEZ_bg2

Катя Стайкова